Toppbetyg för årets musikfestivaler!

Pressmeddelande från Svensk Live och Mantap AB 2024-10-16:

För sjunde året har svenska festivalbesökare fått säga sitt om årets festivaler och 2024 års resultat är näst bäst någonsin, endast under 2023 var betygen högre. Totalt har 11 629 personer intervjuats under året och resultaten presenteras i undersökningen Svenskt Festivalindex, ett initiativ startat av undersökningsföretaget Mantap och Svensk Live.

I årets undersökning fick festivalerna högre betyg jämfört med alla tidigare år, förutom 2023. Framför allt så får festivalerna höga betyg inom områden som väntetid till entréer, service och bemötande från personalen samt hur säker man kände sig på festivalen.

Väntetiden till entréer är något som alla festivaler behöver jobba med men det är en ännu större utmaning för de allra största festivalerna med mest publik. Sweden Rock hade i år cirka 45 000 besökare och att få ner kötiderna in på området är något som de kontinuerligt jobbar med:

”Den totala upplevelsen för våra besökare står alltid i fokus hos oss. Våra besökares tid ska spenderas framför minnesvärda spelningar och på stunder med festivalvänner. Så att minimera eller helt eliminera köer vid entréer, toaletter, restauranger och barer är därmed något vi ständigt jobbar med, och det gläder oss att se i responsen att det arbetet ger resultat.” säger Hannes Emeus, Marknadschef för Sweden Rock.

Ytterligare en observation som sticker ut i rapporten är att endast 4,5 % av de som besökt en festival inte planerar att besöka samma festival nästa år, en lojalitet som de flesta varumärken bara kan drömma om.

”Den här undersökningen ger oss en bra helhetsbild av vad besökarna tycker är bra och vad som kan förbättras. Alla festivaler får sina egna siffror exklusivt och vet därför hur de ligger till jämfört med snittet. Undersökningen blir alltså ett verktyg för hela branschen men också för respektive festival för att se vad man behöver jobba extra mycket med inför nästa års festival.” säger Joppe Pihlgren som är verksamhetsledare för Svensk Live.

Totalt ingår 12 festivaler i Svenskt Festivalindex: Sweden Rock, Åre Sessions, Rosendal Garden Party, Torsjö Live, Vi Som Älskar 90-talet Stockholm, Vi Som Älskar 90-talet Göteborg, Vi Som Älskar 90-talet Malmö, Classic Kalaset, Midsommarfesten, Rock The Night, South Ocean Festival, Subkultfestivalen.

Totalt har 88 463 intervjuer genomförts under de 7 år som initiativet funnits.

För mer information:

Mantap AB
Carl Jonsson Market
Research Manager
+46 705 300 381
carl.jonsson@mantapglobal.com

Mantap AB är en oberoende leverantör av kund-, marknads- och varumärkesundersökningar med egenutvecklad analysplattform.

Svensk Live
Joppe Pihlgren
Verksamhetsledare
+46 708 76 81 60
joppe@svensklive.se

Svensk Live är den svenska livemusikens röst och samlar över 350 arrangörer.